- Nieuwsbrief
- Posts
- Subsidies en burgerberaden: wordt geld wel goed besteed?
Subsidies en burgerberaden: wordt geld wel goed besteed?
Een subsidierelatie van de gemeente Amsterdam is door een artikel van FTM in opspraak gekomen. De gemeente organiseert daarnaast verschillende burgerberaden waar kanttekeningen bij te plaatsen zijn. Wordt gemeentegeld wel goed besteed?

đAfgelopen tijd veel berichten gekregen wanneer de volgende nieuwsbrief zou komen. Hierbij! Ik ben druk bezig geweest (naast de politiek) met enkele grote projecten. Daar ging veel tijd inzitten maar daardoor ook weer veel stof om over te schrijven voor de komende nieuwsbrieven.
Via deze weg wil ik nog wel voormalig wethouder Van Dantzig bedanken. Hij moest vorige maand afscheid nemen van het wethouderschap wegens een afschuwelijke ziekte. Inmiddels heeft de gemeente Amsterdam een nieuwe wethouder bouwen in de persoon van Steven van Weyenberg. O.a oud-minister van financiĂŤn. Hij zal het niet makkelijk krijgen. Deze week stond in de krant wat al heel lang boven de markt hing: het geld van de gemeente Amsterdam om betaalbare huur te bouwen is op.
In deze nieuwsbrief enkele actuele onderwerpen:
De kwestie rondom de Weekend Academie in Amsterdam. Waarom het debat van 7 mei is uitgesteld en wat wij tot nu toe wel al weten.
Versterkt een burgerberaad de lokale democratie? Afgelopen maand bespraken wij zowel een startnotitie voor een nieuw beraad als de evaluatie van een beraad dat al is geweest.
Rekenkameronderzoek naar WMO hulpmiddelen. Het gemeentebestuur is aan zet.
Natuurlijk speelt er nog veel meer in de stad en in het land. Daar praat ik graag over en ik ben via de mail ook te bereiken voor vragen!
Veel leesplezier.
Laurent Staartjes
![]() | Laurent Staartjes |
De Weekend Academie
Volgens een artikel van Follow The Money zou de oprichter van de Weekend Academie (Oguz Dulkadir) zichzelf verrijken door het gebruik van een âSywert constructieâ. De stichting krijgt subsidie om allerlei programmaâs te ontwikkelen en meerdere BVâs (in eigendom van de oprichter van de stichting) sturen vervolgens facturen naar scholen die programmaâs afnemen. In het artikel staat onder meer deze passage:
Dulkadirs bvâs dragen dezelfde namen als de programmaâs die hÄł via de stichting aanbiedt. Zo stuurde Groteoversteek bv de rekening voor âDe Grote Oversteekâ, een traject voor groep-achters. De rekeningen voor âOntdek Je Nieuwe Wereldâ, een programma voor jonge nieuwkomers, kwamen van de gelÄłknamige bv Ontdeknieuwewereld bv. De programmaâs waarvoor hÄł facturen stuurde, ontwikkelde hÄł eerder met subsidies zo blÄłkt uit het jaarverslag van de stichting van 2019.
In reactie op vragen van Follow the Money bevestigt Dulkadir dat er sprake is van vermenging: âDeze programmaâs zÄłn zowel vanuit de Stichting Weekend Academie zonder winstoogmerk aangeboden, als vanuit de desbetreffende bv's aan schoolbesturen aangeboden.â
Volgens de stichting is er niets aan de hand: de constructie is legaal en de bvâs hebben dit afgestemd met het bestuur van de stichting. Van wegsluizen is dus geen sprake. De gemeente Amsterdam laat (als subsidieverstrekker) aan FTM weten niet bekend te zijn met de constructie maar dat dergelijke constructies verantwoording van subsidies wel lastiger kunnen maken. Samen met collega Van der Kamp stelde ik over het artikel schriftelijke vragen. Wat wist de gemeente nou wel en is subsidiegeld hiervoor bedoeld? Hierbij speelt mee dat de stichting onderdeel is van de subsidieregeling Sociale Basis en nog tot 2030 kan rekenen op een stevig bedrag aan middelen.
Weekend Academie is onderdeel van "De Sociale Basis" in Amsterdam (regeling van 110 miljoen euro per jaar).
Sinds kort worden die subsidies meerjarig verstrekt. Dat lijkt mij in dit geval niet de bedoeling. De vraag is nu wat de gemeente kan doen.
â Laurent Staartjes (@StaartjesL)
7:54 AM ⢠Apr 5, 2025
De kwestie leidde tot juridisch getouwtrek. Media die over het artikel schreven (zoals Het Parool en At5) kregen een sommatie van de advocaat van Dulkadir om te rectificeren. Op LinkedIn sprak de hoofdredacteur van FTM van een âSLAPP-poging (strategic lawsuits against public participation)â om âde media de mond te snoerenâ. De sommatie had effect: o.a Het Parool plaatste een rectificatie op de website:

Als VVD hadden wij (samen met andere partijen) de kwestie voor de OZA commissie van 7 mei geagendeerd. Gezien de grote beroering vroegen wij met klem of de schriftelijke vragen (van begin april) voor die datum al beantwoord konden worden. Dat bleek helaas niet mogelijk: de gemeente moest nog informatie opvragen bij de stichting. Om die reden is het inhoudelijk debat verplaatst naar woensdag 4 juni.
In een schriftelijke bijdrage aan de gemeenteraad laat de Stichting Weekend Academie ondertussen weten dat de aantijgingen uit het FTM artikel onjuist zijn. Ze benadrukken wederom dat de constructie legaal was en dat er geen subsidiegeld van de stichting naar een BV is gegaan. Ook zou de constructie afwijken van die bij Sywert (en de mondkapjes). De stichting zegt daarbij het volgende:
Nu in alle openheid en transparantie tussen het bestuur van Stichting Weekend Academie en Oguz Dulkadir is besloten dat hij de werkzaamheden die de Stichting Weekend Academie te risicovol achtte kon uitvoeren met de BVâs die hij hiervoor oprichtte.
Het verhaal is (althans volgens de verklaring) eigenlijk simpel: de stichting kreeg werk aangeboden van scholen maar durfde dat (vanwege risicoâs) niet aan. De oprichter en interim-directeur van de stichting durfde dat met eigen bvâs vervolgens wel aan. Bof: het werk blijkt (volgens FTM) lucratief te zijn.
Wisten scholen dat zij zaken deden met een BV in plaats van de stichting? Volgens FTM wisten de scholen dat niet. De stichting stelt feitelijk dat iedereen (schoolbesturen, de vrijwilligers, de werknemers etc.) het wist of zou moeten weten.
Prima. Maar waarom zei de gemeente Amsterdam het dan niet te weten? We stelden daarom tijdens de rondvraag van OZA nog ons meest urgente vraag: wist de gemeente Amsterdam nou van de constructie of niet? Is het beleid van de gemeente Amsterdam om zaken te doen met stichtingsbesturen die de voorkeur geven aan deze constructies?
Wat ons betreft belangrijk: als diensten commercieel aangeboden kunnen worden hoeft dat niet via de sociale basis. Ik vermoed dat het college dat ook zo ziet. Los nog van de ingewikkelde juridische vraag of vermenging van activiteiten op deze manier wel/niet is toegestaan. En in hoeverre het maatschappelijk wenselijk is dat diensten met subsidie (en vrijwilligers) ontwikkeld worden om vervolgens commercieel in de markt gezet te worden.
Het college kon de vraag (nog) niet beantwoorden. Dat is opmerkelijk: het college had kunnen zeggen dat zij niet op de hoogte waren (zoals ook gemeld aan FTM) en in algemene zin het standpunt kunnen toelichten t.a.v deze constructies. Dat bleef uit. Wel zei het college dat de subsidies rechtmatig (kunnen) zijn. Daar vroegen wij alleen niet naar. Daarmee zijn onze zorgen eerder groter geworden dan weggenomen. We wachten nu de antwoorden op de andere vragen af..
Zin en onzin van burgerberaden
Afgelopen maand stond in het teken van burgerberaden. In de raad bespraken wij eerst de startnotitie van burgerberaad âDe Groene Stadâ en daarna de evaluatie van âDe Schone Stadâ.
De gemeenteraad van Amsterdam wil 850.000 euro gaan uitgeven aan een 'Burgerberaad Groene Stad'.
In plaats van de stad te vergroenen, gaat Amsterdam eerst heel lang praten over vergroenen. Een uitstelstrategie.
Wat gebeurt er met de adviezen? Nog een groot vraagteken.
â Laurent Staartjes (@StaartjesL)
3:53 PM ⢠Mar 19, 2025
Burgerberaden zijn duur. Heel duur zelfs. Voor veel geld langdurig praten over meer groen in de stad, lijkt mij minder zinnig dan gewoon bomen planten. Onder de noemer âgeen woorden maar bomenâ heb ik dan ook (samen met mijn fractie) tegen het beraad gestemd en een motie ingediend met de naam âvergroen de stad, plant een boomâ met als voorstel om de 850.000 euro te gebruiken voor vergroening.
Waarom wil de raad dan toch eerst nog lang praten? Omdat (zoals vaker besproken in deze nieuwsbrief) groen toevoegen best lastig is. Het kost geld en ruimte en dat gaat ten koste van andere zaken waar het gemeentebestuur geld en ruimte aan wenst te besteden. Het is dus een uitstelstrategie: door jaren (2024-2025-2026) te praten over meer groen, hoeft men het nu nog niet te doen.
De evaluatie van burgerberaad Schone Stad maakt dat ook inzichtelijk. Afval is eveneens âeen hoofdpijndossierâ want de stad opruimen kost geld en juist dat wil het gemeentebestuur er niet aan uitgeven. Bewoners mogen dan met elkaar praten over hoe de stad wel schoon te krijgen.
Dat lijkt prima. Misschien komen bewoners op nieuwe (goedkope..) ideeĂŤn. De evaluatie laat daarentegen zien dat het een vrij omslachtige manier is om kennis die al in de organisatie beschikbaar is bij het college te brengen. Het advies dat direct overgenomen kon worden (herintroductie van het treintje) bleek namelijk afkomstig te zijn van gemeentemedewerkers zelf:
Een burgerberaad kost een klein miljoen om te organiseren.
Levert het wat op? Ja, in Amsterdam het advies om 'het treintje' weer opnieuw in te voeren.
Wat blijkt? Dit idee kwam vanuit de gemeente zelf:
â Laurent Staartjes (@StaartjesL)
5:58 PM ⢠May 7, 2025
Divers en inclusief beraad
Ik kreeg tijdens het debat vanuit de PvdA een interessante andere vraag: wat vond ik van de representativiteit van de Schone Stad? Eerder had ik aangegeven mij zorgen te maken over de opkomst bij burgerberaden. Blijven niet te veel groepen thuis? En wat betekent dat voor het draagvlak van de adviezen?
Om positief te beginnen: de evaluatie maakt duidelijk dat de gemeente echt alles op alles gezet heeft om een representatieve afspiegeling te verkrijgen. Er zijn 10.000 brieven aan inwoners verzonden en nog eens 2500 aan ondernemers. Aanmelders moesten achtergrondkenmerken invullen die meewogen bij de loting. Van de 12500 uitnodigingen kwamen er 623 aanmeldingen (5% respons). Op grond daarvan konden 150 mensen geloot worden. Uiteindelijk maakten 100 mensen het beraad af. Op de kenmerken waar op geloot is (leeftijd, geslacht, stadsdeel, opleiding en type woning) is deze groep representatief voor Amsterdam blijkt uit de evaluatie.
Er is dus met een (kostbaar) representativiteitskanon geschoten op de Amsterdamse bevolking om de juiste afspiegeling te verkrijgen en te compenseren voor het (bekende) probleem van lage respons. Helemaal representatief? Toch valt ook dat eigenlijk niet goed te doen:
Het hete hangijzer is namelijk inclusiviteit en diversiteit. Een kenmerk waar niet op gewogen is bij de loting is migratieachtergrond. Relevant? Ja, want circa 37% van de Amsterdamse bevolking heeft een migratieachtergrond en 18% van de bevolking is expat (en spreekt mogelijk beperkt Nederlands). Het gegeven van meer- en anderstaligheid werd geadresseerd in het burgerberaad in de inzet van tolken en gesprekken voeren in het Engels. Tegelijkertijd werpt anderstaligheid altijd een barrière op bij deelname aan deze projecten. Je kan wel voldoende jongeren hebben geloot, de vraag is of er ook voldoende expats bijzitten als daar niet ook op geloot wordt. Is dat niet geval, dan is er oververtegenwoordiging van een andere groep.
Dit probleem speelt niet alleen bij migratieachtergrond: deelnemers gaven in de enquĂŞte aan mee te (willen) doen aan een beraad als het onderwerp aanspreekt. Bewoners met bepaalde interesses (en overtuigingen) zullen zich dus voor het ene beraad wel en voor het andere niet aanmelden. Representativiteit op enkele aspecten, waarborgt daarmee geen diversiteit.
Daarmee komen we tot enkele lastig op te lossen kernproblemen van het beraad:
De adviezen die bewoners geven kunnen beĂŻnvloed worden door medewerkers van de gemeente zelf. Daarnaast is het ook niet helder wat er precies met de adviezen gebeurt. Als iets geld kost, wordt dat altijd een politiek besluit.
Representativiteit op onderdelen kan (met voldoende geld) bereikt worden. volledige representativiteit en diversiteit is - gezien de aard van het middel - lastiger. De vraag wie het beraad precies vertegenwoordigt blijft bestaan.
Een burgerberaad vormt voor gemeenteraden een instrument om de verantwoordelijkheid (voor moeilijke beslissingen) af te schuiven op een groep ongekozen bewoners. Fijn, want die zijn geen verantwoording schuldig aan een achterban. Zolang die blijven praten hoeft het bestuur zelf geen knopen door te hakken. Dat verzwakt daarentegen de lokale democratie eerder dan dat deze versterkt wordt.
Los van de vragen die ik heb over doelmatigheid en doeltreffendheid, maken de problemen de inzet van het instrument (blijvend) kwetsbaar. Is dat een probleem? Ja, want uiteindelijk is er altijd politiek draagvlak nodig willen adviezen kunnen landen. En juist veel politici wijzen op bovenstaande problemen:
Dat advies kan dan linea recta de prullenbak in want niemand zit te wachten op deze door Jetten (D66) verzonnen links-liberale indoctrinatie door mensen wier naam we niet kennen en die in het geheim vergaderen en helemaal niemand representeren!
#burgerberaad
â Geert Wilders (@geertwilderspvv)
3:38 PM ⢠Jan 19, 2025
En zoals de tweet van Wilders bewijst speelt dat probleem niet alleen op lokaal niveau..
Afsluiter
Mooi onderzoek van de @Rekenkamer_AZ naar WMO hulpmiddelen. De basis is op orde, maar het college laat nog steken vallen.
Aanleiding van het onderzoek was de (unaniem) aangenomen motie vanuit de raad. Rekenkamer concludeert ook dat raad meer te zeggen moet krijgen.
â Laurent Staartjes (@StaartjesL)
5:59 AM ⢠May 7, 2025
In 2024 ging ik samen met een (kleine) afvaardiging van de commissie OZA op werkbezoek bij leveranciers van WMO hulpmiddelen. Belangrijk onderwerp want als een rolstoel niet tijdig wordt geleverd kunnen mensen weken aan huis gekluisterd blijven. Ik merkte tijdens het bezoek dat de problematiek veel complexer was dan ik eerder gedacht had.
We besloten om tijdens de raad een unaniem aangenomen motie in te dienen om de Rekenkamer Amsterdam-Zaanstad te vragen onderzoek te doen naar de problematiek WMO Hulpmiddelen. Gelukkig vond de Rekenkamer dat erg interessant en het leidde tot een deze week verschenen boeiende rapportage. Hieruit blijkt onder meer dat het college steken heeft laten vallen en dat de raad âmeer in positie gebracht moet wordenâ. Met andere woorden: het gemeentebestuur moet flink aan de slag om de kwaliteit te verbeteren. Wethouder Scholtes (Zorg) heeft al aangegeven de conclusies te willen overnemen.
Wat vond je van deze nieuwsbrief? Reageer door een reply te verzenden op deze mail of stuur een mail naar [email protected]