- Nieuwsbrief
- Posts
- Meer dan duizend zienswijzen vanwege een exploitatieplan..
Meer dan duizend zienswijzen vanwege een exploitatieplan..
In deze nieuwsbrief meer over waarom inwoners van Weesp zich zorgen maken en ook waarom het democratisch besturen van de regio niet eenvoudig is.

👋Dit weekend was ik zaterdag te vinden op de Ring A10 voor het verjaardagsfeest van de gemeente Amsterdam en zondag in een uitverkocht Amsterdam ArenA voor een concert van Robbie Williams.
Twee gigantische evenementen waar een grote groep mensen tegelijkertijd van A naar B verplaatst moet worden. Het blijft bijzonder hoe dat toch elke keer weer lukt. In het geval van het ringfeest was dat even spannend: een paar dagen voor het feest kwam nog het nieuws dat niet alle activiteiten op de ring vanwege de hitte en de drukte door konden gaan. Ook zaterdag zag ik hoe delen van de ring vroegtijdig afgesloten moesten worden. Niet iedereen hield zich daaraan: een deel van de bezoekers klom toch over de hekken heen. Ik ben heel benieuwd naar de evaluatie van het feest en of er echt sprake was van een dreigende situatie.
Hoogtepunt van het ringfeest was wat mij betreft de rondleiding van het museum voor onbedoelde kunst. Een rondleiding die duidelijke maakte dat ook zonder kunstsubsidies overal kunst te vinden is ;-).
In deze nieuwsbrief niets over bovenstaande maar over mijn twee andere favoriete onderwerpen: exploitatieplannen en gemeenschappelijke regelingen.
Wat?
Ja. Exploitatieplannen en gemeenschappelijke regelingen. In deze nieuwsbrief dus meer daar over en waarom ook de lokale politiek het lastig vindt daar iets mee te moeten doen. Wat ik spijtig vind. In de afsluiting twee rapporten die iets zeggen over de interne cultuur van de gemeente Amsterdam en waarom de komende nieuwe gemeentesecretaris van Amsterdam flink aan de bak moet.
Veel leesplezier.
Laurent Staartjes
![]() | Laurent Staartjes |
De Bloemendalerpolder (Weespersluis) en STOER
Het langverwachte eindrapport (‘Sneller, meer, goedkoper) van STOER is openbaar. Daarin is een groot aantal aan voorstellen te vinden om woningbouw te versnellen. Opvallend is dat de adviesgroep drie casussen aanhaalt om het belang van de versnelling te onderstrepen. De derde casus betreft Weespersluis. Een zogenaamd ‘hoofdpijndossier’ dat met de fusie tussen Weesp en Amsterdam nu onder de verantwoordelijkheid valt van de gemeente Amsterdam. Het probleem in het kort: de gebiedsontwikkeling daar wordt geplaagd door vertragingen (onder meer vanwege juridische procedures), een tekort aan voorzieningen en getouwtrek rondom de structuur waarin de ontwikkelaar (GEM) een centrale rol speelt.
Juist rondom dit dossier is er deze week nieuws wat ook precies in het straatje past van STOER.
Met de GEM Bloemendalerpolder is een Samenwerkingsovereenkomst (SUOK) gesloten waarin allerlei afspraken opgenomen staan. De Gemeente Amsterdam wil nu het zogeheten ‘exploitatieplan’ intrekken, omdat het volgens hen overbodig is geworden en juridische procedures vertraagt. Het college stelt dat het plan een rem vormt op verdere gebiedsontwikkeling, wat nadelig is voor de aanleg van voorzieningen in Weespersluis.
Dat voornemen leidt tot de nodige reacties. Meer dan duizend (!!) bewoners hebben een zienswijze ingediend.
Wat is STOER?
De adviesgroep STOER (Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Eisen en Regelgeving) is in het leven geroepen door minister Keijzer (VRO) en heeft tot doel sneller, meer en goedkoper woningen te bouwen door het verminderen van regeldruk. De adviesgroep bestaat uit leden met een achtergrond in het openbaar bestuur, de bouw- en ontwikkelsector, de juridische sector en de wetenschap. Het uiteindelijke doel is om de realisatie van 100.000 woningen per jaar mogelijk te maken. Eerder publiceerde de adviesgroep hun ‘fase 1’ advies met daarin verschillende concrete voorstellen. In het bijzonder het voorstel om diverse bouwkundige regels te schrappen. Vanuit het werkveld kwamen toen veel reacties die zich zorgen maakte om wat dit betekent voor de kwaliteit van woningen.
Opvallend is dat de adviesgroep benadrukt dat de grootste vertraging voor woningbouw zit in de zogeheten voorfase van de planvorming plaatsvindt. Dat heeft een veelvoud aan oorzaken, waaronder personeelstekorten. Het betekent ook dat niet de regeldruk maar het gebrek aan voldoende expertise de belemmering vormt.
Inwoners van Weesp zien het exploitatieplan als ‘een stok achter de deur’ om de ontwikkelaar te houden aan de afspraken. In het bijzonder die om voldoende voorzieningen voor de inwoners te treffen. De inwoners stellen dat het exploitatieplan afspraken bevat waar de ontwikkelaar zich aan moet houden.
Het college meent dat die afspraken voldoende juridisch geborgd zijn in andere documenten waaronder de anterieure overeenkomst (de eerdergenoemde SUOK) inclusief de bijlages. Het exploitatieplan is daarmee overbodig en volgens het college zou ervoor inwoners niets veranderen als dat plan ingetrokken wordt. inwoners betwisten dat. Zij missen onder meer afspraken over de toevoeging van water en groen. Deze discussie is sterk juridisch: het college verwijst uitvoerig naar recente jurisprudentie.
Op verzoek van de bestuurscommissie in Weesp heeft het college werk gemaakt van het beantwoorden van de duizend zienswijzen. Daarbij valt in politiek opzicht het volgende op:
Het college stelt zich op het standpunt dat het intrekken van het exploitatieplan geen gevolgen heeft voor de positie van de inwoners.
In het verlengde daarvan stelt het college dat het intrekkingsbesluit ‘een administratief-juridische aanpassing betreft zonder ruimtelijke of beleidsmatige gevolgen. Er worden geen nieuwe beleidsuitgangspunten geïntroduceerd en geen bestaande uitgangspunten ingetrokken.’
Om bovenstaande redenen heeft het college afgezien van het starten van een formeel adviestraject met de bestuurscommissie in Weesp. Via een ongevraagd advies hebben die alsnog hun mening gegeven.
Als gemeenteraad moeten wij erop kunnen vertrouwen dat het standpunt van het college (er verandert feitelijk niets) juist is. Als lekenbestuur ontberen wij de zeer gespecialiseerde juridische kennis om iets anders te vinden. Tegelijkertijd lijkt het intrekken van het exploitatieplan weldegelijk een beoogd gevolgd te hebben - volgens het college - voor het verminderen van de (vele) juridische procedures. Het college wijst erop dat ‘het bestaan van het exploitatieplan in de afgelopen jaren geleid heeft tot juridische procedures en vertragingen bij de vergunningverlening.’
Is het schrappen van het exploitatieplan juist STOER van het college of wordt met het argument van ‘administratief-juridische aanpassing’ toch rechtsbescherming van de inwoners ontnomen in een zeer complexe gebiedsontwikkeling? Tijdens de commissie zullen wij hier kritisch naar vragen.
📄 De adviesgroep STOER (Schrappen Tegenstrijdige en Overbodige Eisen en Regelgeving) heeft vandaag haar concepteindrapport gepubliceerd. Belangstellenden kunnen tot en met dinsdag 17 juni 2025 reageren 👉 volkshuisvestingnederland.nl/actueel/nieuws…
— Ministerie van VRO (@MinisterieVRO)
2:17 PM • Jun 6, 2025
Verkeerde prognoses
Los van bovenstaande juridische zaken komen de zorgen van bewoners over het tekort aan voorzieningen echt ergens vandaan: “1000 kinderen meer dan verwacht: door rekenfout gemeente is er een scholentekort in Weespersluis”. Het onvolprezen buurtplatform Leeuw en Sluis berekende dat de gemeente uitging van de verkeerde cijfers. Daarom waren er te weinig scholen ingepland: De rekenfout werd ontdekt door buurtplatform Leeuw en Sluis. Zij maakten een eigen prognose en kwamen op heel andere getallen uit dan de gemeente in maart. “We hadden al zo veel gesprekken gehad die nergens toe leidden, maar onze cijfers maakten veel duidelijk,” zegt Alex van der Baan van het buurtplatform.
Het gevolg van de rekenfout is dat de gemeente Amsterdam nu op korte termijn twee nieuwe basisscholen moet gaan ontwikkelen. Een aantal kinderen in Weespersluis gaat nu naar een tijdelijke school die in 2028 vervangen moet worden.
In de raadsvergadering van mei maakten wij ons al zorgen over de ontwikkelplannen. Toen stelde de toenmalig wethouder R.O (Groot Wassink) nog dat extra ontwikkelen volgens de inschattingen niet nodig zou zijn. Wij dachten - op grond van de groeiprognoses - van wel. Helaas werd onze motie weggestemd..
Zou de gemeenteraad anders hebben gestemd als toen al bekend was dat er een rekenfout zat in de prognoses? Het maakt duidelijk hoe belangrijk het is dat wat het college met de raad deelt ook klopt.
Samen met CDA en JA21 diende ik in mei onderstaande motie in om te regelen dat in Weespersluis voldoende voorzieningen zijn.
Door de coalitiepartijen verworpen. Want volgens de wethouder zat het al goed. Niet dus.
— Laurent Staartjes (@StaartjesL)
7:04 PM • Jun 17, 2025
Gemeenschappelijke regelingen
Wie bestuurt de regio? En wie let erop? 🤔
In de regio Amsterdam werken gemeenten en provincie samen aan publieke belangen die gemeentegrenzen overstijgen — zoals het beheer van recreatiegebieden. Denk aan Spaarnwoude of het Twiske: groene gebieden waar je wandelt, festivals bezoekt of gewoon even ontsnapt aan de stad.
Voor zulke samenwerking bestaan ‘gemeenschappelijke regelingen’ (GR’en). Daarin maken overheden afspraken over beleid, geld en uitvoering. Vaak wordt er ook een gezamenlijke organisatie opgericht met een (algemeen en dagelijks( bestuur van wethouders en gedeputeerden. Dat heet verlengd lokaal bestuur.
Tot zover de theorie. In de praktijk wringt het.
Een democratisch gat
Raadsleden staan ver af van deze GR’en. Ze ervaren weinig grip, terwijl ze wel verantwoordelijk zijn voor het publieke geld dat erin omgaat. Daarom is er wetgeving gekomen: gemeenteraden mogen nu onder meer ‘zienswijzen’ indienen — een formele manier om invloed uit te oefenen.
Maar helpt dat?
Niet echt. Want het probleem is niet alleen juridisch, maar ook cultureel. GR’en zijn vaak technisch, ingewikkeld en tijdrovend. Veel raadsleden kiezen ervoor hun aandacht elders te richten. Begrijpelijk, maar het versterkt de afstand.
Recreatieschappen: Spaarnwoude als voorbeeld
Neem het recreatieschap Spaarnwoude. De kosten voor onderhoud en ontwikkeling stijgen, net als het gebruik. De financiering komt grotendeels van de provincie en Amsterdam. Gemeenten als Velsen en Haarlemmermeer dragen relatief minder bij, terwijl zij de effecten van onderinvestering direct merken.

Amsterdam en de provincie dragen (vanwege inwoneraantallen) meer bij dan de gemeenten waar het gebied in ligt. Wat betekent dat gemeente Amsterdam ook meer te zeggen heeft. Overheden betalen dus mee aan elkaars voorzieningen.
Toch gaat de Amsterdamse raad vaak pas achteraf akkoord met de financiële bijdrage, als het besluit in het algemeen bestuur al genomen is. De zienswijze is dan een formaliteit. De wethouder heeft het algemeen bestuur (AB) al schriftelijk laten weten erg blij te zijn met wat hij (of althans: zijn gemachtigde) in het AB heeft afgesproken. Het college spreekt in die brief namens de raad, die pas veel later de zienswijze vaststelt.
En hoewel er soms discussie is over bijvoorbeeld festivals in het Twiske, is structurele betrokkenheid bij GR’en in Amsterdam geen gewoonte. Dat is een keuze — maar het belemmert andere raden ook in hun positie.
En nu?
Zolang gemeenteraden op afstand blijven, blijft het democratisch tekort bestaan. Misschien wordt het tijd om niet alleen de regels aan te passen, maar het gesprek te voeren over een andere bestuursvorm. Eén waarin ook regionaal beleid écht democratisch gelegitimeerd is.
Afsluiter
Arbeidsinspectie waarschuwt gemeente over intern ongewenst gedrag: "Moet beter, anders sancties"
— AT5 (@AT5)
6:21 AM • Jun 24, 2025
De gemeente Amsterdam heeft een stevige tik op de vingers gekregen van de arbeidsinspectie vanwege de interne cultuur en werkomstandigheden. Verbetering wordt geëist. Volgens de verantwoordelijk wethouder is het rapport ‘geen verrassing’: "Dat we stappen moeten zetten om de sociale veiligheid te verbeteren, weten we al langer".
Positieve noot: dit rapport is niet gelekt naar de pers. Wat het college een reisje naar het politiebureau om aangifte te doen bespaart. Vorige week lekte de evaluatie van het facturenfiasco wel naar de pers. Daaruit bleek ook dat intern het bij Amsterdam een puinhoop is.
De derde Amsterdamse aangifte van lekken naar de pers dit jaar. En het is pas juni.
— Marijn Schrijver (@schrijver)
2:41 PM • Jun 20, 2025
Beide rapporten worden binnenkort door de raad besproken. In beide gevallen geldt dat het college politiek eindverantwoordelijk is. Daarnaast is ook duidelijk dat de nieuwe gemeentesecretaris (waar nu naar gezocht wordt) een zeer grote uitdaging heeft om de gemeente Amsterdam intern weer op het goede spoor te krijgen.
'Lessen te leren' en 'te weinig controle': reacties op evaluatie facturenfiasco
— AT5 (@AT5)
3:35 PM • Jun 20, 2025
Wat vond je van deze nieuwsbrief? Reageer door een reply te verzenden op deze mail of stuur een mail naar [email protected]