- Nieuwsbrief
- Posts
- Het hoofdlijnenakkoord, de voorjaarsnota en ruimte voor bedrijvigheid
Het hoofdlijnenakkoord, de voorjaarsnota en ruimte voor bedrijvigheid
Alle ogen zijn deze week op Den Haag gericht geweest vanwege de presentatie van het hoofdlijnenakkoord. In Amsterdam vonden ook de nodige ontwikkelingen plaats.
šBeste lezer,
Deze week stond in het teken van het wel of niet lukken van Plasterk I. Hiervoor hebben de formerende partijen een hoofdlijnenakkoord gesloten. Met betrekking tot het binnenlands bestuur is de volgende passage opgenomen:
Goed bestuur voor de burger betekent ook: rijk, gemeenten, provincies en waterschappen moeten in staat worden gesteld om adequaat en zelfstandig als democratisch gelegitimeerde overheidsorganen te functioneren. Nederland is een gedecentraliseerde eenheidsstaat. De medeoverheden worden vroegtijdig betrokken bij voorbereiding van beleid en van wetgeving; de wetgever hakt uiteindelijk de knopen door.
Lijkt uit de koker te komen van NSC. Helemaal eens natuurlijk. Maar staat hier nou echt wat?
Het hoofdlijnenakkoord wordt op dit moment nog geplaagd door nietszeggende passages (zie hierboven) of afspraken die mogelijk/waarschijnlijk niet uitvoerbaar zijn. Verder is het wel fijn dat een groot deel van het VVD programma het akkoord gehaald heeft.
Het AD komt met een aardig profiel van de beoogd premier. Het sturen op hoofdlijnen betekent dat het team van deze voormalige minister van āfeesten en partijenā (Balkenende IV) en āchef lege dozenā (Rutte II) de werkelijke invulling mag bieden, binnen de krappe financiele kaders die genoemd staan in de budgettaire bijlage. Het duurt dus nog even voordat wij meer weten.
Daarom in deze brief aandacht voor andere belangrijk zaken: de Amsterdamse voorjaarsnota en ruimte voor bedrijven in onze sterk groeiende stad.
Veel lees plezier.
Laurent Staartjes
Laurent Staartjes |
Amsterdamse voorjaarsnota
Hoe gaat in de nabije toekomst de Amsterdamse begroting vorm krijgen?
Wethouder Van Buren (PvdA / FinanciĆ«n) heeft de voorjaarsnota gepresenteerd. Een belangrijk document binnen de begrotingscyclus omdat daarin al āop hoofdlijnen informatie gegeven wordt over de belangrijke ontwikkelingen voor de komende jarenā. Met andere woorden: waar gaan de centen naar toe de komende tijd?
Met goed nieuws: er is geld gevonden voor de brug over het IJ! En met minder goed nieuws: de brug moet betaald gaan worden door de automobilist. De parkeerinkomsten zullen stijgen door onder meer de uitbreiding van betaald parkeren en daardoor kan het geld voor de brug gespaard worden.
Tekenend voor de ambigue houding van de gemeente Amsterdam tegenover autoverkeer: we willen geen autoās maar ze zijn eigenlijk wel noodzakelijk om de schatkist gevuld te houden.
Het zoeken naar geld voor de brug staat niet op zichzelf. Voor veel plannen moet het college zoeken naar voldoende middelen. Het roept bij ons de vraag op: wie gaat de rekening voor de plannen uiteindelijk betalen?
De Voorjaarsnota 2024 is vandaag gepresenteerd. Onduidelijk blijft wie de rekening voor de plannen uiteindelijk gaat betalen.
Lees hier onze volledige reactie: vvdamsterdam.nl/nieuws/55510/rā¦
ā Amsterdamse VVD (@VVDAmsterdam)
7:14 AM ā¢ May 16, 2024
Er staat natuurlijk nog veel meer in de voorjaarsnota. Komende periode zullen de losse onderdelen besproken worden in de commissies, waarbij ik mij richt op ruimtelijke ordening en stedelijke ontwikkeling, armoede, zorg en de openbare ruimte.
Ruimte voor bedrijvigheid?
Deze week werd voor de tweede keer de Ontwikkelstrategie 2035 in de raadscommissie besproken. Het was driemaal feest: dinsdag kwamen de antwoorden op mijn vragen binnen, woensdag volgde er een debat en donderdag publiceerde wethouder Van Dantzig al de aangepaste Ontwikkelstrategie inclusief nota van bevindingen.
Vorige week was ik op bezoek bij een van de plekken waarvan het bestaan door onder meer de Ontwikkelstrategie 2035 bedreigd wordt. De Shipdock locatie waar nu Damen Scheepswerf zit en waar in de toekomst woningbouw gepland staat:
Met plezier voor de tweede keer op werkbezoek geweest bij de Damen Scheepswerf. Het blijft een enorm indrukwekkende maritieme maker in Amsterdam Noord, met een cruciale rol in het havenecosysteem van Amsterdam, de regio en Nederland.
ā Stijn Nijssen (@StijnNijssen)
5:08 AM ā¢ May 9, 2024
De erfpachtrechten van Damen verlopen in 2028. De gemeente kan dan het bestemmingsplan wijzigen zodat er woningbouw mogelijk is. Kan Damen ook tot na 2028 blijven zitten of gaat er dan al gebouwd worden? Inmiddels weten we dankzij de Nota van Beantwoording meer:
De plannen voor woningbouw op de huidige locatie blijven bestaan. Te belangrijk voor de woningbouwambities voor Amsterdam. Wel lijkt het besluit om daar te gaan bouwen uitgesteld te worden. Hoe ver precies is nu nog koffiedik kijken maar na heel lang in mijn kopje koffie getuurd te hebben denk ik dat dit bedrijf in ieder geval nog tot 2035 kan blijven zitten. We zullen hopelijk snel meer horen.
Afsluiter
Wethouder van Dantzig vond het enkele weken geleden erg geestig: is er nog wel voldoende ruimte voor dagopvang voor honden?
Tjah. Veel Amsterdammers brengen hun trouwe viervoeters overdag naar een plek waar het beestje lekker kan rennen en spelen. Beter dan opgesloten te zitten in een krappe woning. Maar hiervoor is wel ruimte nodig: juist doordat bedrijventerreinen massaal verdwijnen, verdwijnt de ruimte voor dit type bedrijvigheid ook.
Een groter probleem dan het lijkt: als er in steden onvoldoende ruimte is voor de hond, worden honden (veelal per bus) naar andere delen van het land vervoerd. Ook parken, bossen en natuurgebieden merken het als er in steden te weinig plek is: dan worden de honden massaal daar uitgelaten met allerlei gevolgen van dien. Boswachters waarschuwen al voor de overvolle bossen.
Uit de antwoorden op mijn vragen kan je opmaken dat de gemeente Amsterdam inmiddels ook begrijpt dat het nog best lastig is om te waarborgen dat honden over een paar jaar niet massaal met busjes naar gebieden buiten de stad vervoerd moeten worden.
De oplossing? De honden kunnen (letterlijk ditmaal) het dak op:
Zo zal de stad de ruimte niet meer op het maaiveld kunnen vinden en moet er gekeken worden naar fysieke stapeling van functies in gebouwen waar bedrijven niet langer naast elkaar werken op de grond, maar ook onder en boven elkaar in gestapelde bedrijfsgebouwen. Een āuitrenveldā zal in de toekomst een āuitrendakā moeten worden.
De antwoorden zijn op verzoek van de Partij voor de Dieren geagendeerd voor komende commissievergadering.
Wat vond je van deze nieuwsbrief? Reageer door een reply te verzenden op deze mail of stuur een mail naar [email protected]